company logo

Főoldal Sajt és bor
Sajt és bor
 
A sajtkultúra - a borkultúrához hasonlatosan - ősidőktől fogva a gasztronómia szerves része. A sajtot és a bort évszázadok óta fogyasztják együtt. Bár a bor és a sajt általában jól érzik magukat egymás társaságában, nem mindegy, hogy melyik sajtfajtát milyen borral fogyasztjuk.
magyarborok.eu sajt es bor
Igaz, hogy alapvetően mindent az egyéni ízlés dönt el, azonban a tendenciák, a sajt- és borpárosítások főbb alapelvei mégis irányadóak. Harmónia csak a sajt és bor közötti megfelelő egyensúly esetén alakulhat ki.
A közhiedelemmel ellentétben a sajtokhoz nem csak és nem is elsősorban a vörös borok illeszthetők a legjobban. A vörös borokban gyakorta jelenlévő csersav (tannin) a legtöbb sajtot "legyőzi", a fehér borok ezért általában jobban illenek a sajthoz, mint a vörösek. Ugyanakkor a nagyon lágy sajtokhoz, például kecskesajtokhoz mégis vöröset ajánlanak a szakértők. Minél puhább, fehérebb a sajt, annál csípősebb, gyümölcs-aromásabb bor illik hozzá.

A nagyon sós sajtokhoz savanykás, például rizlingbort ajánlunk. Élhetünk az azonos régióból származó sajt és bor kombinálásával, de kiindulhatunk a sajt íz-, aromavilágából és így kereshetjük a párosításokat.

A könnyed friss sajtok - melyek lényegében érlelést nem kapnak – a szintén könnyed, friss, üde, jó savszerkezetű, nem túl alkohol gazdag fehér és rosé borokkal társíthatók legjobban.

magyarborok.eu sajt es dio
 
A nemes penésszel érlelt lágysajtok (camembert, brie és társaik) a könnyedebb, nem túl tanninos, inkább gyümölcsös jellegű vörösborokat szeretik.

A rúzsos bevonatú lágysajtok - melyek ízvilága erőteljesebb, markánsabb - testesebb, nagyobb formátumú, esetleg késői szüretből származó, érlelt fehér borokkal, vagy jól összeérett tanninú, gömbölyű vörösborokkal a legjobbak.

A félkemény sajtok mellé - érettségüktől és érleltségüktől függően - közepesen testestől a korpulens nagy fehér borokig, vagy ízlés szerint esetleg vörösborokig többféle társítás lehetséges. Ez utóbbiak közül részesítsük előnyben az olyan legömbölyödött és csersavban nem túl gazdag, bársonyos vörös fajtákat, mint a pinot noir, merlot, kadarka, kékoportó.

A kecskesajtok jó savú, élénk, pikáns fehérborokkal, főképpen sauvignon blanc-nal, vagy szép roséval szeretnek a legjobban együtt lenni. Ha alaposan érlelt a kecskesajt - ez nálunk nagyon ritka - akkor nagyobb formátumú, testesebb fehérrel, esetleg könnyebb vörössel érdemes kísérni.

A kékpenészes rokfort típusú sajtok esetén többféle sikeres párosítás is lehetséges. Nagy formátumú, nagyon érett kerek vörösborok, vagy a kései szüretelésű természetes édes borok közül a nem túl édesek és jó savúak, pl. tokaji édes szamorodni, alacsonyabb puttony számú aszúk, aszú fordítás és hasonlók gyönyörű harmóniákra képesek. A márkás száraz (brut) pezsgő is szépen kíséri a legtöbb érlelt sajtfélét.
 
Forrás pannontej.hu
Megosztom
 

 

Ugrás a lap tetejére
Magyar borok a facebookon!

Legfrissebbek

Legolvasottabb

Apróhirdetések


SiteGround web hosting Weblap Neked!

Oldaltérkép I Adatvédelem I Szerzői jogok I Borászoknak I Írjon nekünk!

Minden jog fenntartva. Magyar borok honlapja! Design by: Weblap Neked!