company logo

Főoldal Múzeumok
Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza - Tolcsva

 

Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony építtette 1620-40 között a Királyudvarnak, vagy Rákóczi-kastélynak nevezett, kora barokk vonásokat is mutató reneszánsz épületet. Ebben helyezték el a Tokaj-hegyaljai Borkombinát múzeumát. A tokaj-hegyaljai borászat történetének megörökítésére létrehozott múzeumban megtalálhatók a szőlőművelés és -feldolgozás eszközei, a bortárolás kellékei és a különböző évjáratú borok gyűjteménye. Vannak itt 17. századi metszőszerszámok, az 1800-as évek elején készült prések, a tokaji borok számára fújt regéci üvegpalackok, egy palack 17. század végi tokaji aszú és az 1904-2190 közötti muzeális borok készlete.

 

Az intézmény azon túl, hogy bemutatja hegyaljai szőlészeti szerszámokat és színvonalas kiállítótérrel rendelkezik, konferencia teremnek is helyet ad. Az épület kétszintes, az alsó szinten található a múzeumi rész és a konferencia terem, az emeleten pedig kiállítótermek találhatóak. A Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza átadása óta számos közösségi programnak volt a színhelye. A községben működő aktív civil szervezetek számos helytörténeti és alkotó kiállítást mutattak be a kiállítótermekben.

 

A helyiek azért is büszkék erre az intézményre, mert többen is saját féltve őrzött, még az édesapáktól, vagy nagypapáktól kapott kézi szerszámokat és egyéb eszközöket ajánlottak fel a Múzeum javára. Aki csak megtekintette a kiállítást, hamar egy hűs borospincét is felkeresett, hogy megkóstolja mi is készül a sok esetben még ma is használatos múzeumi tárgyakkal.

Cím: 3934 Tolcsva, Kossuth L. utca 5.

 

tolcsvakep

 


Keresés

Rendezvények

magyarborok6.jpg


Ugrás a lap tetejére
Magyar borok a facebookon!

Legfrissebbek

Legolvasottabb

Apróhirdetések


SiteGround web hosting Weblap Neked!

Oldaltérkép I Adatvédelem I Szerzői jogok I Borászoknak I Írjon nekünk!

Minden jog fenntartva. Magyar borok honlapja! Design by: Weblap Neked!