company logo

Főoldal Milyen bor illik a halhoz?


Milyen bor illik a halhoz?


Sokan azonnal arra gondolnak, hogy a halhoz csak fehérbort választhatunk, ennyire azonban nem egyszerű a helyzet. Néhány kivételtől eltekintve a halak íze alapvetően gyenge és semleges, kevés édeskés utóízzel. Jellemzően a halakat aromásabb ízű alapanyagokkal, fűszerekkel és mártásokkal készítik el, mert nagyon jó íz hordozó. Éppen ezért, sokféle elkészítési lehetőség és a feltálalt mártások a hal természetesen gyenge ízét teljesen megváltoztatják. A bor kiválasztásánál figyelembe kell vennünk, az elkészítési mód mellett, a sütés-főzési eljárásokat, a fűszerek, az erősebb ízű alapanyagok és mártások íz módosító hatását. Tehát a megfelelő bor kiválasztása rendkívül széles skálán mozoghat. Az üde, lágy fehérboroktól a testes vörösborokig a legtöbb borfajta megfelelő íz hatást ér el.

 

magyarborok.eu borhozhal

 

Nyers hal

Ha japán szokás szerint nyersen eszünk halat (szasimi), akkor a legfontosabb követelmény hogy megőrizzük a hal természetes és friss ízét. Nem rombolhatjuk le a hal gyenge és finom illat- és íz anyagait erősen savas és testes borokkal. A legjobb választás egy friss és könnyű, nem túl magas savtartalmú fehérbor.

 

Hidegen tálalt főtt hal, hideg halsaláta

A mártás és a halsaláta ízesítése dönti el a bor kiválasztását. Ha a mártás semleges és főleg a hal jellegzetes ízeit szeretnénk megtartani, akkor a nyers halhoz hasonlóan nem túl magas savtartalmú, könnyű friss fehérbort választunk. Abban az esetben, ha a mártás jellege és a halsaláta összetétele meghatározó ízt képvisel, akkor válasszunk savasabb és testesebb fehérbort az étel mellé.

 

 

Füstölt hal

A füstölt halhoz nem javasolt fiatal, élénk magas savtartalmú fehérbort választani, mivel a füstölt íz hatására a savak még keményebbé és ezáltal fém ízűvé válnak. Lehetőleg száraz, testes és sav harmonikus fehérborra essen a választásunk. Új tölgyfa hordóban érlelt fehérbor fogyasztása a füstölt hallal kellemes íz hatást kelt.

 

Gőzben párolt hal

Ha friss halat párolunk kevés ízesítéssel, akkor a lágy, illatos és üde fehérborok az ideális kísérők. Az egészben párolt hal (vagy egészben sült hal) ízesebb a bőr és az alatta lévő zsírréteg miatt. Az ízesítéstől és a fűszerezéstől függően a testesebb és savdúsabb fehérbort is kínálhatjuk a párolt hallal.

 

Halászlé

A halászlé a pirospaprika, a vöröshagyma, a só és a hal illatának és ízének a harmóniája, hozzá a testesebb, határozott savú fehérbort, valamint a fűszeres, de nem túl csersavdús vörösbor ajánlható.

 

magyarborok.eu boreshal


Halpörkölt

A halászlét kísérő borok itt is jól érvényesülnek. A zsírosabb halakból készült halpörkölt (angolna, harcsa) a csersavasabb vörösborokat is kiválóan elbírja. A zsír lecsökkenti a csersavak keserűségét. A túrós csuszás halpörkölthez a száraz, testes, határozott savú fehérbor és a fiatalos, fűszeres vörösbor az ideális választás.

 

Roston és nyárson sült hal

Ha szárazon, zsír nélkül és kevés ízesítéssel készül a hal, akkor a testesebb és harmonikus savú fehérborok kitűnő választások.

 

 

Sült halak

A sütéssel készülő halételek között a magyar konyha olyan remekeit találjuk, mint a dorozsmai molnárponty vagy a rácponty. Borválasztás szempontjából az ízesítés és a kísérő alapanyagok hatásának van döntő szerepük. Testes és határozott savú fehérborok, gömbölyű, bársonyos és harmonikus vörösborok itt kiváló kísérője lehet.

 

Rántott hal

A halat forró zsírban vagy olajban sütjük, tehát a hal legzsírosabb elkészítési módjának a kategóriájába tartozik. A tüzes és határozott savú fehérborok mellett a karakteres, csersavdús vörösborok is jól érvényesülnek a rántott hal íz hatásaival.

 

Megosztom

 

Személyi Kölcsön online igénylés esetén 19.9% THM-mel!

 

 

Ugrás a lap tetejére
Magyar borok a facebookon!

Legfrissebbek

Legolvasottabb

Apróhirdetések


SiteGround web hosting Weblap Neked!

Oldaltérkép I Adatvédelem I Szerzői jogok I Borászoknak I Írjon nekünk!

Minden jog fenntartva. Magyar borok honlapja! Design by: Weblap Neked!