company logo

Főoldal Kovácsoltvas
Kovács, aki saját sikere kovácsa

A kovács szakmával, még fiatal koromban ismerkedtem meg. A több évtizedes munkásságom és a kovács szakmában eltöltött évek után, kijelenthetem, hogy ma is a szakma szeretete, az alkotás öröme az, ami éltet. Évtizedeken át sokféle munkával foglalkoztam. Ezek közé tartoznak a borászathoz szorosan kapcsolódó alkotásaim. magyarborok kovacsA borospincék egyedi hangulata, sokszínű világa, már a bejáratuknál lenyűgöz. Sajátos, egyedi hangulatot áraszt a belsejében, hiszen nincs kibetonozva, boltíves téglával körberakva, hanem ahogy a földbe vájták évszázadokkal ezelőtt elődeink, úgy halad a mélybe. A pislákoló gyertyaláng, mint világítás, hozzájárul és fokozza a hangulatot. Sorban állnak a régi kádár mesterek által készített abroncsos fahordók, melyekből üveglopón keresztül szívja, és kínálja finom borait a gazda. A pincelátogatások alkalmával kortyolt borokat már csak a hangulatáért is érdemes megkóstolni.

 

Ebbe a miliőbe belépve fonódik össze a tüzikovácsolás régi hagyománya a mai, oly méltán elismert magyar borokkal. Véleményem szerint a jó kovácsoltvas alkotás felöltözteti és hangulatot ad a külső és a belső térnek egyaránt. A kézzel készült tüzikovácsoltvas alkotás magán hordozza a mester egyéniségét, mert a szíve, lelke van benne. A családi pincészetek, amelyek kialakítása nem csak a borturistáknak szóló látványosság, hanem főként a régi borkészítés hagyományait követi, amelyet az évszázadokkal korábban ott élő elődök alapoztak meg. 

 

A családi pincészetek borászai hagyományként adják tovább a természethez, borhoz köthető szeretetet, amit még nagyapjuktól, apjuktól kaptak. A vendégbarát pincékben megízlelhettem a boros gazdák által szívesen kínált falatokat, a friss kenyérből készült zsíros kenyeret pirospaprikával és lila-hagymakarikával. Amikor munkám során járom az országot, szívesen nézek körül a helyi borvidékeken, megcsodálva a tájat, természetet és a szőlőtőkék sorai között szorgos magyar embereket, amint alázattal és méltóságteljesen dolgoznak, hogy munkájuk "gyümölcsét", boraikat elismerjék. Alkotásaimban bemutatom és kézzelfoghatóvá teszem azokat a természet által nyújtott látványokat, amik megihletnek. 

 

Munkáimnál szivesen használt, alkalmazott stílusom a szecesszió és a barokk, de több más stílusban is készítek tüzikovácsoltvas díszítőelemeket, berendezési tárgyakat, alkotásokat. Műhelyemben ötvözöm a több évszázadra visszatekintő hagyományos, és a mai kor divatjának megfelelő, modern technológiákat. Alkotásaimban vasból formázom, alakítom ki a szőlőtőkét, mely díszíti, megőrzi az évszázados hagyományokkal bíró borospincék hangulatát. Örömmel tölt el, hogy a régi mesterségek, mint tüzikovács, kádár, és még sorolhatnám a ma már alig ismert szakmákat, meg tudnak jelenődni, életre kelni a jövő nemzedékei előtt.

 

Kovács Imre kovácsmester, kovács iparművész 

Megosztom

 

 


Keresés

Rendezvények

magyarborok16.jpg


Ugrás a lap tetejére
Magyar borok a facebookon!

Legfrissebbek

Legolvasottabb

Apróhirdetések


SiteGround web hosting Weblap Neked!

Oldaltérkép I Adatvédelem I Szerzői jogok I Borászoknak I Írjon nekünk!

Minden jog fenntartva. Magyar borok honlapja! Design by: Weblap Neked!