company logo

Főoldal Hírbarangoló Az évtized új csodaszere: a szőlőmag
Az évtized új csodaszere: a szőlőmag

magyarborok.eu szolomagHatalmas gyógyhatás egy picike magban. A szőlőmagról először Dr. Szentgyörgyi Albert állapította meg, hogy az egészségre gyakorolt hatása roppant kedvező még 1936-ban. Vizsgálatai később igazolták, hogy a szőlőmag tartalmazza a legtöbb antioxidánst. Egész pontosan 18x erősebb a C-vitaminnál és 50x erősebb az E-vitaminnál.

 


A magban rejlő antioxidánsok jó eséllyel szállnak harcba a különböző daganatos betegségek ellen, de egészség megőrzés szempontjából is nagyon fontos, mert rendkívül jó hatása van az immunrendszerre. A szőlőmag készítmények fogyasztói általános egészség és közérzetjavulásról számolnak be, már egy hónap után.

 

magyarborok.eu szolomagok 

 

A szőlőmag hatásai az emberi szervezetre

A szőlőmagban rejlő hatóanyagok – polifenolok – gátolják az öregedés folyamatait, az erek falát rugalmassá teszik. Védi az érrendszert a meszesedéstől, így csökkenti a trombózisveszélyt is. A látásjavításban is nagy szerepet játszik. Serkenti a kötőszövetek tartalmának megújulását. Jótékonyan befolyásolja a vér koleszterinszintjét, megelőzi a szívbetegségek kialakulását, csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét.

Erősen antioxidáns hatású, így védi a sejtek genetikai anyagát a károsodások ellen, jó eséllyel előzve meg ezzel a rák kialakulását. Gyulladás gátló hatása sem elhanyagolható, valamint erősíti a szervezetet a stressz ellen.

A szőlőmagban található antioxidánsok képesek átjutni a véragy gáton, így megóvják az agy sejtjeit a káros szabad gyököktől. Megvédi a várzsírokat az oxidálástól, védve ezzel a meszesedéstől. Jótékony hatása van az ízületekre.

A szőlőmag összességében nagyon jó immunrendszer erősítő, így számos szezonális betegség – influenza, vírusos felső-légúti gyulladások – megelőzhetőek vele.

A szőlőmag készítmények rendszeres fogyasztása csökkenti a kellemetlen allergiás reakciókat, egyes esetekben meg is szűnteti azokat.

 

magyarborok.eu mag 

 

A kozmetikai ipar is előszeretettel használja

Mivel a szőlőmag hatóanyagai öregedést gátló hatásúak is, így sok kozmetikai cég már alkalmazza termékeiben. Bőrön alkalmazva ránctalanító és simító hatású. Rugalmassá teszi a bőrt, mert stabilizálja a kollagént és az elasztint.

A szőlőmag nem csak finom, értékes táplálék is. A szőlőmag viszont, a must préselése után értéktelen, a természetben nehezen bomlandó hulladék. Legalábbis annak tartották, amíg fel nem fedezték, hogy egészség védő anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaz.

Azok a vegyületek amelyek gátolják a sejtek öregedését, rendkívül nagy mennyiségben megtalálható a szőlő magvakban, pontosabban a magvakból kivont olajban, de az eddig alkalmazott olcsóbb, alkoholos lepárlással nyert olajokban éppen a legfontosabb anyagok semmisültek meg, és a hőkezelés miatt káros anyagok is keletkeztek.

A Nemzeti és Kutatási és Fejlesztési Program keretében kidolgoztak egy új módszert a szőlő magvak hasznosítására. A hideg sajtolással készülő szőlőmag-olaj rengeteg bioaktív anyagot tartalmaz, ezért valamennyi növényi olajféléknél értékesebbnek tartják. Táplálkozásbiológiai hatását a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézetben vizsgálták. Kiderült, hogy antioxidáns hatása tizennyolcszor erősebb a C vitaminnál és ötvenszer erősebb az E-vitaminnál. Nagy az Omega-6 zsírsavtartalma, valamint gazdag nyomelemekben és más vitaminokban.


Kísérletek igazolják, hogy rendszeres fogyasztása segít megelőzni a számítógép előtt dolgozók szemének egészségét és javítja annak állapotát. Jelentősen csökkenti a gyulladásokat és óvja az emésztőrendszert is.

A szőlőmag sokat emlegetett legendás gyógyító hatásának megértéséhez egy lépéssel közelebb jutottak a Kaliforniai Egyetem kutatói. Egy hónapos tanulmányukban 24 önkéntest vontak be, és kimutatták a szőlőmag-kivonat vérnyomás csökkentő hatását is.

 

Megosztom

 

 

Ugrás a lap tetejére
Magyar borok a facebookon!

Legfrissebbek

Legolvasottabb

Apróhirdetések


SiteGround web hosting Weblap Neked!

Oldaltérkép I Adatvédelem I Szerzői jogok I Borászoknak I Írjon nekünk!

Minden jog fenntartva. Magyar borok honlapja! Design by: Weblap Neked!