company logo

Főoldal Borlexikon Milyen évjárat volt?
Milyen évjárat volt?

 

„A tavalyi vagy a tavalyelőtti volt jobb?” – sokszor hangzik el a kérdés. Mitől is lesz egy évjárat jó? Létezik-e manapság még egyáltalán rossz évjárat? Az, hogy milyen lesz az adott évjárat bora, természetesen a szőlőben dől el. Ha a borász kiváló alapanyaggal rendelkezik, az a későbbiekben gyakorlatilag minimális beavatkozásokat igényel. A tökéletes alapanyagban a kívánatos folyamatok szinte maguktól indulnak be, és ha nem szólnak bele hibás módon fejlődésébe, akkor nagy baj már nem lehet.

 

A bor születésének főbb tényezői közül csupán az egyik az évjárat. Legalább ennyire fontos szempontok a termőhely, a fajta, de a legfontosabb a technológia megválasztása. Magyarországon fontos szerephez juz az évjárathatás. Az évjáratok egymástól való eltérései a borokban is szépen megjeleníthetők. Minden év kora tavaszától késő ősz végéig az időjárás folyton ingadozó szeszélyének van kitéve a növény sérülékeny friss hajtása, virága, és maga a gyümölcs is.

  

 

Magyarországon fontos szerephez juz az évjárathatás. Az évjáratok egymástól való eltérései a borokban is szépen megjeleníthetők. Minden év kora tavaszától késő ősz végéig az időjárás folyton ingadozó szeszélyének van kitéve a növény sérülékeny friss hajtása, virága, és maga a gyümölcs is.

 

A legtöbb növény környezeti igényeitől sok tekintetben eltér a szőlő, ugyanis alacsonyabb vízigényű, magasabb hőigényű a hazánkban honos növények többségénél. A termesztett növényeink közt talán az egyik legjobb alkalmazkodóképességű faj. Ennek az edzett növénynek nincs szüksége kényeztetésre, hiszen nagy túlélő. Egy 20-30 éves növény gyökere olyan mélységekbe hatol, ahol képes megtalálni a szükséges tartalékokat.

 

magyarborok.eu evjarat

 

Ha a szőlőnek kicsit küzdenie kell év közben, gyümölcsei koncentráltabbak lesznek. Az aszúsodás speciális folyamatának szempontjából különösen fontos az őszi időjárás, ugyanis az egyébként nem túl előnyös hajnali páralecsapódásra szükség van a nemes rothadás kialakulásához.

 

A bor születésének főbb tényezői közül csupán az egyik az évjárat. Legalább ennyire fontos szempontok a termőhely, a fajta, de a legfontosabb a technológia megválasztása. Az igazán kimagasló évjáratok utánozhatatlan stílusjegyekkel áldhatják meg boraikat. Hazánkban egyelőre csak a tokaji borok vonatkozásában beszélhetünk hosszú eltarthatóságról, évtizedekig élvezhető borokról. Vegyük példaként az 1972-es és az 1993-as évjáratot. Ezek kiválóságát utólag az idő igazolta.

 

A friss évjáratoknál sem lesz ez másképp: az idő döntheti el, melyik évjárat ad valóban időtálló borokat.

 

 

Megosztom

 

 

Ugrás a lap tetejére
Magyar borok a facebookon!

Legfrissebbek

Legolvasottabb

Apróhirdetések


SiteGround web hosting Weblap Neked!

Oldaltérkép I Adatvédelem I Szerzői jogok I Borászoknak I Írjon nekünk!

Minden jog fenntartva. Magyar borok honlapja! Design by: Weblap Neked!