company logo

Főoldal Bor és egészség Mit is tud valójában...
Mit is tud valójában a szőlő..

avagy a szőlő egészségre gyakorolt hatása.

 

magyarborok.eu szoloA szőlő - a gabona mellett - az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta. Egy régi zsidó hagyomány úgy véli, hogy az édenkerti fa szőlőtőke volt, nem véletlen, hogy a vízözön után Noé első teendői közé tartozott, hogy elültesse a bárkáján megmentett szőlővesszőket. Ősi népek úgy tartották, hogy ez a gyümölcs nemcsak táplálék, de gyógyszer is egyben. Nos, ezt az empirikus bölcsességet napjainkban a tudománya is sorra igazolja.


A szőlőben található vegyületek, és azok egészségre gyakorolt hatásai:
Rengeteg értékes anyag tárháza a szőlő. A gyümölcs neve a vita, azaz az élet szóból származik. A szőlőbogyó víz tartalma 80%, rendkívül magas az energia és szénhidráttartalma. A magas szénhidráttartalom ellenére vércukorszint emelő hatása mégis közepes mértékű.  Magas víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő. Nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér, illetve a vizelet savanyúságát. Magas A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma elősegíti a vérképzést, a szervezet önvédelmi képességét, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását.

 

 

A szőlő (elsősorban a vörös és bíbor színű fajta) igen gazdag egészségmegőrző vegyületeket tartalmaz. A fitovegyületek (másodlagos növényi anyagok) fő feladata a növényi sejtekben a negatív külső környezeti hatások kivédése, és ezek a hatóanyagok az emberi szervezetben is fontos védelmi szerepet töltenek be. A flavonoidok antioxidáns hatása megvédi a szervezetet a szabad gyökök roncsoló hatásától. A procianidin megőrzi az erek rugalmasságát, semlegesíti a szabad gyököket, megelőzheti az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását, véd a szívinfarktustól. Gátolja a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok képződését, így a hisztamin képződést is, ezáltal mérsékli az allergiás tüneteket. Emellett a quercetin természetes, organikus festőanyag, ami megakadályozza a gyulladást okozó anyagok termelődését, és csökkenti a szívinfarktus kockázatát, antioxidánsként a koleszterin káros hatásai ellen is védelmet nyújt.

 

 

A resveratrol olyan vegyület, mely véd a fertőzések ellen. A polifenoloknak és a  resveratrolnak együttes gyulladást gátló hatását is kimutatták, és javítja a glükóz felhasználást a cukorbetegeknél. Amerikai kutatók kimutatták hogy a resveratrol lassítja a jó- és rosszindulatú daganatok növekedését, a francia kutatások pedig úgy találták,  hogy meggátolja annak az enzimnek a képződését, amelynek az emlőrák kialakulásához vezet. És még Kozmetikai hatása is van, lassítja a bőr elöregedési folyamatát. A flavonoidok csoportjába tartozó fisetin vegyület javítja a hosszú távú memóriát.

 

A szőlőmag tartalmaz pycnogenolt, amely erős antioxidáns hatású vegyület. Csökkenti az izületi fájdalmakat, jó hatással van a szív- és érrendszerre. Oldja a stresszt, mérsékli az allergiát.

magyarborok.eu egeszseg

 

Megosztom

 

 

Ugrás a lap tetejére
Magyar borok a facebookon!

Legfrissebbek

Legolvasottabb

Apróhirdetések


SiteGround web hosting Weblap Neked!

Oldaltérkép I Adatvédelem I Szerzői jogok I Borászoknak I Írjon nekünk!

Minden jog fenntartva. Magyar borok honlapja! Design by: Weblap Neked!