company logo

Főoldal Bor és egészség A bor, egészség
A bor, egészség

Lehet, hogy igaz, ha minden nap iszunk egy pohár bort, akkor az orvost távol tartja? Valóban védené szívünket a borivás? Az alkoholról már sok rosszat hallottunk, de hogy a bor védő faktorokat is tartalmazna, ez igaz lenne?  magyarborok frocssA bor egészségre kifejtett jótékony hatását már az ókorban is ismerték, a rómaiak, görögök orvosságként is használták. Olyan ásványi anyagokat, és hasznos nyomelemeket rejt magában ez az ital, melyet már az ókor óta fogyasztunk. Valóban van olyan anyag a borban, ami megállítja az érelmeszesedést? E kérdésekre csak pozitív válaszok adhatóak. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy egy vagy két pohár bor naponta ténylegesen segítheti az Ön egészségének megőrzését.

 

A bor csökkenti az LDL koleszterin mennyiségét, (ez az úgynevezett rossz koleszterin, mely elősegíti, hogy az erek falán lerakódások képződjenek, ezáltal felelős lehet a szívrohamért is). Ez a közkedvelt nedű tehát tágítja az érfalakat, és növeli a jótékony HDL koleszterin szintjét.  A bor antioxidánsokat is tartalmaz, ezáltal gátolja az úgynevezett LDL koleszterin kialakulását, ami nagy mennyiségben az érfalakra rakódva szűkítheti vagy akár el is zárhatja azokat. Tehát segít a keringési problémák és a szívroham megelőzésében. Kismértékben fogyasztva lassítja az agyérelmeszesedés kialakulását, fokozza a szellemi teljesítményt, és egyes kutatások szerint az Alzheimer-kór kialakulásának kivédésében is szerepe van.

 

 

A borok - elsősorban a vörösborok - tényleg rendelkeznek igazolt szív- és érrendszeri védő hatással.  A sötétpiros, fekete héjú szőlőkben ugyanis polifenoloknak nevezett anyagok találhatóak, legismertebbek közülük a procianidinok és a rezveratrol, amelyek kimondott kardio- és vazoprotektív (szív- és érvédő) hatással bírnak.  A polifenolok jelentős antioxidáns hatásuk révén "tisztítják" az érfalakat, ezáltal megakadályozzák, lassítják az érelmeszesedés, az érfali zsíros lerakódás folyamatát.  A fehér boroknak magasabb a savtartalmuk, mint a vörösbornak, ezért gyomorsavhiányos problémák esetén segíthet, illetve serkenti a nyál- és gyomorsav elválasztást, így jó hatással van az emésztésünkre, fokozza az étvágyat. A szőlőben nagy mennyiségben találhatók olyan anyagok, amelyek jótékonyan hatnak szervezetünkre.

 

 

Bizonyíték van arra, hogy a mérsékelt borfogyasztással csökkentheti a kockázatát számos rákok, beleértve a vastagbél-, bazális sejt karcinóma, petefészek-, prosztata-rák kialakulását. A borban sok C- és B-vitamin is található, emellett káliumot, kalciumot, mangánt, cinket, magnéziumot és vasat is eltérő mennyiségben tartalmaz, melyek mindegyike fontos szerepet játszik a szervezet egészséges működésében. A bor nem csupán élettani hatásai miatt közkedvelt ital. Nyugtat, és oldja a stresszt. Ezért, ha relaxálni szeretnél, tölts egy finom bort a poharadba és kortyolgass el egy pohárral. Köztudott, hogy az alkohol nem egészséges, a borban azonban annyi létfontosságú összetevő van, mely a kutatások szerint még az életet is meghosszabbítja. Ez persze nem azt jelenti, hogy minél többet iszik valaki, annál tovább él.  A napi ajánlott mennyiség ugyanis két deciliter.

 

magyarborok.eu borszolo

 

Végül, de nem utolsósorban a szőlőből készült nedű lassítja a csontritkulást is, ami különösen a nőket érinti. A jó bor így válik "gyógyszerré", rendszeres és mértékletes fogyasztása kellemes, és még hasznos is lehet! Hazánk előkelő helyen áll: a világon a tizedik legnagyobb bortermelő országa. A hazai borkultúránkban, az utóbbi években kialakult egy tudatos, igényes fogyasztói réteg,  amely keresi  a jó borokat. Törekedjünk a jó  minőségŰ borok fogyasztására, ne fogyasszunk akármilyen bort.

 

Megosztom

 

 

Ugrás a lap tetejére
Magyar borok a facebookon!

Legfrissebbek

Legolvasottabb

Apróhirdetések


SiteGround web hosting Weblap Neked!

Oldaltérkép I Adatvédelem I Szerzői jogok I Borászoknak I Írjon nekünk!

Minden jog fenntartva. Magyar borok honlapja! Design by: Weblap Neked!