company logo

Főoldal Bor és egészség
Bor és egészség

A vörösbor nyugtat, a fehérbor élénkít

Mi teszi a bort az emberi szervezet számára hasznossá? Különféle és részben meglepő tényezők ezek, amelyek kölcsönhatása és egyidejű jelenléte a bort mérsékelt fogyasztás esetén egészségmegtartás szempontjából kívánatossá teszi. Ebből a szempontból a fehér- és vörösborok nem csak színükben térnek el egymástól.magyarborok1 A savtartalmát illetően az átlagos vörösborok enyhébbek, mint a fehérborok. Ugyanakkor fenol-vegyületekben, például színezőanyagokban, cserzőanyagokban és fenol-karbonsavban a vörösborok gazdagabbak. A vörösborok jellegéhez elválaszthatatlanul hozzátartozik a tannin. A tanninban gazdag vörösborok lassabban kialakuló, de tovább tartó alkoholhatást váltanak ki, mint a fehérborok. A vörösborok kevesebb bukéanyagot is tartalmaznak. Mindez a kisebb savtartalommal és a magasabb fogyasztási hőmérséklettel együtt azzal jár, hogy a vörösbort az ember emésztőrendszere jobban viseli. A vörösbornak nyugtató és altató hatása van, míg a fehérbor inkább élénkít.

 

A vörösborokban általában több nyomelem és vitamin található, mint a fehérborokban. A mérsékelt borfogyasztás kedvező hatásai közé tartozik az általános közérzet javítása, az emésztés és a keringés serkentése. Több nemzetközi tanulmányban is rámutattak már, hogy a mérsékelt borfogyasztás bizonyos fokú védelmet nyújt a szív- és érrendszernek. 1996-ban vizsgálatokra alapozva bizonyították, hogy a mérsékelt fehérbor-fogyasztás védi a szívet és az érrendszert.


A német orvosok javaslatai szerint a nők ne fogyasszanak napi 20 gramm, a férfiak pedig 30 gramm alkoholnál többet. A kedvező élettani hatás elérése érdekében azonban fontos, hogy a borfogyasztás rendszeres legyen, és ne nagy időközönként történjen nagyobb mennyiségben. Tudta-e: A cukorbetegek többsége fogyaszthat bort, méghozzá azokat, amelyekben nincs több maradék cukor 20 grammnál, ebből 16 gramm lehet fruktóz és 4 gramm glükóz. A pontos adatok a palackok hátsó címkéjén találhatók.

 
A mértékletes borfogyasztás egészségre gyakorolt hatása 

Az évszázadok során a bort nemcsak élvezeti cikként tartották számon, hanem orvosságként is. Sokáig alapvető élelmiszernek számított, általában a szomjúság csillapítására vízzel keverve fogyasztották. Számos kiadványban a leghigiénikusabb italnak nevezik a bort.

 

magyarborok.eu poharbor


A 20. század elején az önmérsékletre buzdítók hadjáratot indítottak az alkohol közvetett és közvetlen káros hatásai ellen. Ezen mozgalmak hatására például az USA-ban alkoholtilalmat is bevezettek. Az 1990-es években egyre többen emelték föl szavukat a borfogyasztás előnyös hatásai mellett anélkül, hogy a túlzott alkoholfogyasztás káros hatásait szépítették volna. A Földközi-tenger menti országokban hagyományosan minden nap isznak bort az étkezésekhez. A szemlélet elterjedéséhez a kezdő lökést Serge Renaud francia tudós adta az amerikai CBS adó „60 minutes“ című műsorában. Ebben az adásban mutatták be „A francia paradoxon“ című világszerte ismert felmérést, amelyből kiderül, hogy a franciák az amerikaiakhoz hasonlóan sok zsírt fogyasztanak, de a szívkoszorúér-betegségekben el halálozottak száma Franciaországban mégis 2,5-szer kevesebb, mint az USA-ban. Rámutattak, hogy a halálozási arány a szívbetegségek esetében annál alacsonyabb, minél nagyobb mértékű a borfogyasztás. Franciaországban, Portugáliában és Olaszországban, valamint más, borokat gyakran, de mérsékletesen fogyasztó országokban az érrendszeri betegségek nagyon ritkán lépnek föl, míg leggyakoribbak a skandináv országokban és Nagy-Britanniában.

 
Valóban a bor okozhatja ezeket az egészség szempontjából kedvező tapasztalatokat? Az alkohol a vér sűrűségét csökkenti, és rendszeres borfogyasztás mellett a káros koleszterin (LDL) szintje is alacsonyabb a vérben. Azonban a  bor egészségre gyakorolt hatását nem csak az alkohol okozza. Tudományos értekezések tanúsítják, hogy nem minden alkoholtartalmú ital hat kedvezően az ember egészségére. Ebből a szempontból a bor többi alkotóanyagát is meg kell vizsgálnunk többek között a polifenolokét. Ez utóbbiak jótékony hatással vannak a hajszálerek állapotára s az érfalak kollagén ¬rostjaira. Megakadályozzák, hogy a vérlemezkék összetapadjanak, és vérrögök képződjenek az erekben. Erős antioxidáns hatásúak, így gátolják az agy és a szív sejtfalainak elváltozását. A bornak a szívbetegségek megelőzése mellett a rák és az Alzheimer-kór kezelésében is gyógyhatást tulajdonítanak. Mindez csak egy pár kísérlet eredménye. Akkor a bor csodaital lenne? Biztos, hogy nem, de rendszeres és mértékletes fogyasztása - más tényezők mellett - meghosszabbíthatja életünket.

 
Az egészségre gyakorolt hatásokért felelős vegyületek 

A bor rendkívül gazdag flavonoid fenolokban, és hatását sok vizsgálat próbálta kapcsolatba hozni ezekkel a vegyületekkel, különösen a rezveratrollal és a flavonoidokkal. A fenolos anyagokat az ökológusok, borszakértők régóta vizsgálják. Ezek azok a vegyületek, amelyek a bor „kesernyés“, összehúzó ízét adják, és antioxidáns hatásuknál fogva gátolják az öregedését is, ez a hatás főleg vörösborokban lép fel, mivel bennük a fenolos vegyületek 1800, - 4000 mg/l koncentrációban vannak jelen.

 
Fehér és vörösborok eltérő tulajdonságait a felhasznált szőlőfajtákban és a borkészítési technológiában rejlő különbségek, és az ebből eredően mennyiségi és minőségi tekintetben is eltérő kémiai összetétel magyarázza. A vörösbor készítése során a több napig tartó alkoholos erjedés teszi lehetővé a sejtfalak felbomlását és azoknak a vegyületeknek a kioldódását a szőlő héjából és a magból, melyek a gyümölcshúsban nem találhatóak meg vagy csak kis mennyiségben, ugyanakkor a legjelentősebb kémiai, ¬biokémiai hatással rendelkeznek.

 
Bor és egészség a borok antioxidáns státuszának szemszögéből nézve 

magyarborok vborA borfogyasztó országokban állandó téma volt a bor káros és jótékony hatásainak szembe állítása. Régóta tapasztalt tény, hogy a borok asszeptikus hatással rendelkeznek, de az 1950-es évek során bizonyosodott be, hogy ennek hátterében a bor fenolos anyagai állnak, főleg a vörösborok antocianinjai és flavonoidok a fehérborokban. Az antocianinok általában glükozidok formájában vannak jelen, melyek hidrolízisekor az aglükon rész rendelkezik baktericidhatással. A mustban lévő antocianidinek csak az erjedés után kezdenek hidrolizálni, így csak a már kierjedt bornak van aszeptikus hatása, és csak egy idő után éri el a maximumot. Ehhez az szükséges, hogy a fenolos anyagok polimerizálódjanak; a kb. 10 molekula kondenzációjával létrejött egységeknek a legerősebb az aszeptikus hatása. Szív és érrendszeri megbetegedések egyik kiváltó oka az erek falán történő meszesedés, amelyet a kis sűrűségű lipoproteinek (LDL) oxidációja katalizál. Ha az LDL mennyisége hirtelen megemelkedik, a szervezet nem lesz képes az önszabályozására, így a felesleg a szabadgyökök hatására oxidálódik, majd lerakódik az ér falán, túltermelődnek a lipidek is, majd azok lerakódása után az eret elzárják. Mára elfogadott tény hogy az oxidációt okozó szabadgyököket a borban található polifenolok bizonyos mennyiségig hatástalanítani tudják.


A francia paradoxon
Epidemiológiai adatok szerint, a legtöbb fejlett országban az étrend gazdag zsírokban, főleg telített zsírsavakban és koleszterinben, és ez jelentős kalória-bevitellel kombinálva összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri halálozásokkal. Ugyanakkor Franciaország bizonyos területein ez a hatás nem mutatható ki, az itteni kardiovaszkuláris eredetű halálozások lényegesen alacsonyabbak, mint a hasonló táplálkozású szokásokkal bíró más országokban, mint pl. az Egyesült Államokban Az eltérésre sok vizsgálat próbált fényt deríteni. Az eredetileg feltételezett ok, a franciák stressz-szegény, „lazább“ életmódja azért nem bizonyult helyesnek, mert más, ezzel összefüggő rizikófaktorok ugyanúgy jelen voltak: a magas vérnyomás, a dohányzás, a túlsúly. Különbségnek egyedül a rendszeres, mérsékelt vörösbor-fogyasztás mutatkozott.

 

A mediterrán diéta
A francia paradoxont tovább vizsgálva, kiderül, hogy a jelenség nemcsak Franciaországra, hanem a Földközi-tengeri mediterrán országaira is jellemző. Az itt élők étrendjét meghatározza az alacsony hús- és tejtermékfogyasztás, a bőséges zöldség-, gyümölcs-, főzelék- és salátafogyasztás, valamint a sok telítetlen zsírsavat tartalmazó olívaolaj használata. Az étkezésekhez mérsékelt borfogyasztás is kapcsolódik. Sok kutató a mediterrán diéta jótékony hatását nem a bornak, hanem elsősorban az étrendnek és az életmódnak tulajdonítja.


Szőlőmag
A szervezetben lezajló folyamatok eredménye mindig valamilyen károsodás, melyért az oxidáció során keletkező szabad gyökök felelősek. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek szabályozzák az oxidációt, hogy ott és akkor játszódjon le, ahol, és amikor az a szervezet számára előnyös, ezáltal megelőzik a szabad gyökök kialakulását. Amikor az oxidálószerek és az antioxidánsok kapacitása nincs a szervezeten belül egyensúlyban, a sejtek és szövetek antioxidáns mennyisége csökken, az emberi szervezet öregedésnek indul. A szőlő héjában és magjában a kutatók olyan vegyületeket (OPC) találtak, amelyek erőteljes antioxidánsként működnek. Különösen a szőlő magjában találtak koncentráltan az egészségre jó hatást gyakorló vegyületeket. A szőlőmag az OPC leggazdagabb forrása a Föld összes növénye közül. Az OPC ez idáig a leghatásosabb szabadgyök-söprögető, ami megszünteti a szabad gyökök által okozott láncreakciókat és megakadályozza az emberi sejtek és szövetek károsodását.

 

magyarborok.eu szolomag

 

A szőlőmag kivonat képes áthaladni a véragy gáton és segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól. Mivel hatásosan semlegesíti a szabad gyököket, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Hasonlóképpen megelőzi a szívbetegséget és a többi olyan bajt, ami a véráramlás javításával gyógyítható. A szőlőmag kivonat segíteni tud azoknak is, akiknek valamilyen allergiájuk, izületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Ezeken túlmenően szerepe van a bőr rugalmasságának és nedvességtartalmának megőrzésében, valamint késlelteti a ráncok kialakulását. A szőlőmag kivonata a szépség megőrzésében nem csak a gyomron keresztül segíthet. Speciális bőrszépítő kezelések, masszázsok főszereplőjeként a bőrön keresztül felszívódva ajándékozhat meg mindenkit csodaszép, üde, feszes, és nem utolsó sorban jó illatú bőrrel. Egészében véve hozzájárul az emberi élettartam meghosszabbításához. Különösen ajánlott azok számára, akik sokat ülnek a számítógép képernyője előtt. Hatására csökken a szemgyulladás, nő a szem, alkalmazkodó és látóképessége, valamint a kontrasztérzékenység.

 

Szőlőmag-kivonat
Általánosan ajánlott: érrendszeri megbetegedések kezelésére, látászavarok ellen, a szívbetegség és a rák veszélyének csökkentésére. A népi orvoslás a szőlőt számtalan jó tulajdonsággal ruházta fel. Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok, vagy aranyér). Az idegrendszer kiváló táplálékának, az elveszett izomenergia pótlójának tartották (gondoljunk csak a szőlőcukorra). Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és női bajok ellenszereként alkalmazták. Tisztító hatásánál fogva köszvény, asztma és reuma kezelésére is használták.

 

 

A szőlőmag egyaránt tartalmaz vízben és zsírban oldódó komponenseket, a szőlőmag-kivonat áthatol a sejthártyán, s így fejti ki antioxidáns hatását az egész szervezetben. Sőt, egyike azon anyagoknak, amelyek még a vér-agy gáton is képesek átjutni, így megvédik az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásától. A szőlőmag-kivonat erős antioxidáns, amely semlegesíti a szabad gyökök kellemetlen hatásait, és javítja az immunrendszer működését. A vörös szőlő apró magjából készült flavonoid tartalmú kivonat Európában az egyik leggyakoribb gyógyhatású készítmény. A flavonoidok hatékony antioxidáns tulajdonságokkal bíró növényi vegyületek, amelyek a szabad gyökök roncsoló hatásától védik meg a sejteket. A szőlő jó káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot (vas, magnézium, réz, cink, szelén) és vitamint (az összes B-vitamint, valamint C-vitamint) is tartalmaz, bár a káliumon kívül a többi mikro tápanyagból csak kisebb mennyiséget. C-vitamin-tartalma például huszad része a kiwiének. A szőlő alacsony energiatartalma mellett (100grammban 74 kcal) 80%-ban tartalmaz vizet és rosttartalma is említésre méltó, így minden fogyókúránál, tisztítókúránál használható. Cukortartalma viszont igen magas, bár ez könnyen felszívódó, természetes szőlőcukor, gyors segítségének különösen koncentrációt igénylő szellemi feladatok vagy nehéz fizikai munka esetén vehetjük hasznát.

 

magyarborok.eu hordo

 

A gyümölcsben többfajta polifenol tálható, melyek gyulladás gátló hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló erejét, nem véletlen tehát, hogy a szőlőt hagyományosan a lábadozó betegek "gyógyszerének" tartják. Ezek közül a kémiai vegyületek közül több az addig ismert legerősebb antimutagén hatást fejtette ki állatkísértekben, emellett antioxidáns aktivitással is rendelkezik, így kedvez a rák megelőzésének. A polifenolok segítenek még a vérnyomás és vércukorszint szabályzásában, valamint rugalmasan tartják a véredényeket. Kanadai kutatók megállapították, hogy mind a szőlőszemek belsejéből, mind a héjából készült kivonat többféle vírust - köztük a gyermekbénulást okozó vírust és a herpeszvírust is - igen erélyesen inaktiválta. Ez a tulajdonsága a polifenolok családjába tartozó tanninnak köszönhető, ami a vírus felszínéhez kötődve megakadályozza annak a sejtreceptorhoz való kapcsolódását, ezáltal a fertőzés kialakulását. A vörös szőlőben található polifenolok és tanninok azonban az arra érzékenyeknél migrént válthatnak ki. A szőlőmag-kivonat szembetegségek megelőzésében is nagy szerepet játszhat. Az időskori vakság két leggyakoribb oka, a sárgafoltsorvadás és a szürkehályog ellen igen gyakran ajánlják. Még azok számára is ajánlott, akik rendszeresen és sokat ülnek a számítógép előtt. A szőlőmag-kivonat fogyasztása semmiféle mellékhatást nem okoz. Túladagolásakor sem lép fel mérgezési tünet.

 

forrás: borszerda.hu

Megosztom

 

 

Ugrás a lap tetejére
Magyar borok a facebookon!

Legfrissebbek

Legolvasottabb

Apróhirdetések


SiteGround web hosting Weblap Neked!

Oldaltérkép I Adatvédelem I Szerzői jogok I Borászoknak I Írjon nekünk!

Minden jog fenntartva. Magyar borok honlapja! Design by: Weblap Neked!