company logo

Főoldal A bor a boldogság itala A palack zárási módjai

A palack zárási módjai

 

A csavarzár elfogadottsága évről évre nő a világon, így nálunk is, de a tradicionális országokhoz hasonlóan még nálunk is többen ragaszkodnak a parafa dugós zárhoz. A fogyasztók a parafa dugóval elégedettek, bármely bortípushoz elfogadják, természetes eredetét is lényegesnek tartják. A dugóíz problematikáját egyelőre csak a szakértő, vagy rendszeres borfogyasztók ismerik.

magyarborok.eu bordugo A csomagolás egyik meghatározó kérdése a palack zárási módja. Sok feladatot lát el a dugó. Legfontosabb feladata, hogy tökéletesen zárja le a palackot. Itt a tökéletesség azt jelenti, hogy a bor nem folyhat ki, és épp csak annyi levegőt enged érintkezni a borral, amire a palackban való érleléshez szüksége van. A gyors fogyasztásra szánt borok palackjában a dugó rövidebb, míg a tovább érő borokhoz hosszabb dugót használnak. A parafa nagyon rugalmas anyag, ugyanis 95%-a gáz. A palack lezárása előtt a dugó átmérője 25 mm, majd a palack nyakában 15,5 mm-re préselődik össze. A palack nyakában eredeti térfogatának kétharmadára préselődik össze, ezáltal olyan szorosan simul a palack falához, hogy mellette a folyadék nem képes kiszivárogni. A gyengébb minőségű parafa dugó használatával gyorsabban oxidálódik a bor, így nagyobb a bor károsodásának veszélye.

magyarborok.eu bordug

A könnyebb használat érdekében a parafa dugókat viasszal is bevonják, enélkül nehezen lehetne őket a palack nyakába préselni, onnan eltávolítani pedig még nehezebb lenne. 15-20 év tárolási idő után a parafa dugót teljesen átjárja a bor. Ennyi idő elteltével a legjobb minőségű dugó is megpuhul. Ha a bort még ennyi idő elteltével sem isszák meg, érdemes azt újradugóztatni. A híres bordeaux-i Cháteau-k számára az újradugózás magától értetődő és ingyenes szolgáltatás. A borgyűjtőnek azonban magának kell Bordeaux-ba juttatni a palackokat. Az addigra esetlegesen elpárolgott részt ilyenkor fiatalabb borral feltöltik. Más borvidékek minőségre adó borászai számára szintén magától értetődő ez a szolgáltatás. A fogyasztók a műanyagdugót és a csavarzárat nem tekintik egyenrangúnak a parafa dugóval. Az első menetes fémkupakokat borokhoz. Ausztráliában és Új Zélandon kezdték használni, majd Európában is megjelent. Az innováció eredményeként főleg újfajta műanyagdugókat fejlesztettek a gyártók, de üvegdugóval is meglepték a borpalackozókat. Az első műanyag borosdugót Ausztráliában fejlesztették és gyártották, 1997-ben kezdték meg bevezetését. Sikerét egyenletes minősége indokolja, és az hogy nincs többé dugóíz. Ezen kívül előnyt jelent még, hogy a bor minőségét megőrzi, és hogy ugyanúgy szól nyitáskor, mint a hagyományos parafadugó. Már most is látszik, hogy egyre több bortermelő áll át az újfajta zárási módokra. A jövőben nőni fog a zárási módok jelentősége. A minőségorientált fogyasztók körében a borok közötti árnyalatnyi különbségek sokat jelentenek.

 

magyarborok.eu bordugok

 

Keresés

Rendezvények

magyarborok7.jpg


Ugrás a lap tetejére
Magyar borok a facebookon!

Legfrissebbek

Legolvasottabb

Apróhirdetések


SiteGround web hosting Weblap Neked!

Oldaltérkép I Adatvédelem I Szerzői jogok I Borászoknak I Írjon nekünk!

Minden jog fenntartva. Magyar borok honlapja! Design by: Weblap Neked!