company logo

Főoldal A bor a boldogság itala A borcímkék olvasása

 

A borcímkék olvasása...

avagy, bor minőségi besorolások

 

A csomagolásnál a legfontosabb szerepe a címkének van. A borvásárlás során a használt információforrások során a címkére hagyatkoznak a legtöbben. Ha új borral szeretnénk megismerkedni, a palackon található címke pontosabban a rajta lévő információ helyes értelmezése adhat támpontot.

 

A bor termőhelye fontos szempont a választásnál. A bor jellegét alapvetően meghatározzák az adott borvidékre jellemző termőhelyi adottságok, utalva ezzel a palackban lévő bor értékeire. A borok esetében termelő és a palackozó neve nem feltétlenül egyezik meg, hiszen nem mindegyik termelő engedheti meg magának, hogy palackozással is foglalkozzon. A termelő nevét nem kötelező feltüntetni a címkén és a palackozót is sok esetben csak egy szám jelöli.

 

Ha a választásunk fajtaborra esik, akkor a szőlő nevét találjuk meg a címkén, házasított bor esetén leggyakrabban fantázianevet adnak a bornak. Hazánkban a legtöbb palackos bor az OEM vagyis a "minőségi bor" kategóriába esik. Ez azt jelenti, hogy a bor a címkén feltüntetett borvidéken termett szőlőből készült. Tájbor megjelölést kapnak azok a borok, melyek nem egy borvidék szőlőjéből készültek vagy borvidéken kívüli termőhelyről származnak, de előfordulhat az is, hogy olyan fajtából készültek, amelyet az adott borvidéken nem ajánlottak termesztésre, így a minőségi kategóriajelölést nem viselheti. Az asztali bor megnevezés alacsony minőségi kategóriát jelöl.

 

 

Cukortartalom szerint megkülönböztetünk száraz (legfeljebb 9,0 g/l cukortartalom), félszáraz (legfeljebb 18,0 g/l cukortartalom), félédes (legfeljebb 48,0 g/l cukortartalom), édes (meghaladja a 48,0 g/l cukortartalmat) borokat.

 

A hagyományos vörös- és fehérbor mellett találkozhatunk a rozébor, sillerbor megnevezésekkel is. A rozébor ugyan vörösbort adó szőlőből készül, de csak rövid ideig érintkezik a bor színét és csersavtartalmát meghatározó héjjal. A sillerbor a vörösbornál kevesebb, de a rozénál hosszabb időt ázik a héján, így színe is mélyebb, teltebb.

 

Fontos az is hogy minden minőségi bor évjáratát fel kell tüntetni a címkén. (lásd: melyik évjáratot válasszam írásunkat)

magyarborok.eu borcimke 

A bor  jellegének megítélésében támpontot nyújthat az alkoholtartalom is. A korai érésű, könnyű bort adó fajták alkoholtartalma lehet alacsonyabb (11-11,5 % vol.), de a késői érésű fajták esetében a jó minőséghez legalább 12 % vol. alkoholtartalom szükséges.

 

Ma már egyre inkább az egyedi, individuális jegyekkel felruházott palackok tűnnek ki a sorok végtelenjei közül, ezért a kötelezően feltüntetendő információk mellett egyre gyakrabban olyan elemek kerülnek a címkére, amin ma már marketinges szakemberek sorai dolgoznak.

 

Megosztom

 

 

 

Ugrás a lap tetejére
Magyar borok a facebookon!

Legfrissebbek

Legolvasottabb

Apróhirdetések


SiteGround web hosting Weblap Neked!

Oldaltérkép I Adatvédelem I Szerzői jogok I Borászoknak I Írjon nekünk!

Minden jog fenntartva. Magyar borok honlapja! Design by: Weblap Neked!